Bekledningstips i vinterhalvåret:

 

Det finnes ikke noe værre enn å fryse under ridningen. Jeg har derfor skrevet ned noen tips som kanskje kan hjelpe deg til en bedre rideopplevelse på vinteren.


Overkroppen – en ulltrøye, og deretter en god fleecegenser/ullgenser. Som ytterplagg har vi vinterridejakke/boblejakke, men varmedress er absolutt til å anbefale. Det eneste som er viktig når en bruker to deler (jakke og bukse), er å lappe mellomlagene skikkelig sammen!

Underkroppen – ullstilongs og eventuelt en tynn fleecebukse/ullbukse over, dersom det ytterste laget ikke er veldig varmt. Ta på deg stilongs, fleece eller ullbukse dersom det blir kaldere.  Over bruker man gjerne en en godt foret vinterridebukse eller varmedress. Husk å lappe sammen de ulike lagene på under- og overkropp! Bomullsbukser som mellomlag anbefales ikke, da disse transporterer lite og ingen fuktighet om de blir våte av kondens eller svette. Ull og fleece har gode fukttransporterende egenskaper, samtidig som de holder deg varm.

Føttene – et par ullsokker og gode sko. Anbefaler "Ulvangsokker" med litt tykkelse på. Når det blir enda kaldere er det aller beste hjemmestrikkede ullsommer!  Av sko er det svært viktig å ikke ha gummistøvler, uforede ridestøvler, tynne uforede ridesko etc. Vi bruker lett forede fjellsko som er fortsatt litt for store etter de antall ullsokker vi har på. Det viktigste er at det er litt luft rundt foten, fordi det er luften rundt som holder deg varm. Forede Sherrox er også godt å bruke. NB: Hvis du bruker fjellsko, må disse være smale og ikke altfor grove i sporet! Det er nemlig lett å sitte fast i stigbøylen om sporet er for grovt. Klumpete sorelsko anbefales ikke. Godt fòrede ridesko kan også brukes.

Hals, ansikt og hode – Det beste er en buff/hals av fleece. Denne trekker man godt over hodet og ørene, samtidig som vi kan trekke den foran munnen og nesen ved behov. Et godt sjerf og en tynn lue under hjelmen kan også brukes. Tykke luer/pannebånd anbefales ikke, da disse kan gjøre at ridehjelmen din ikke passer optimalt. Det som er viktig hvis en velger å bruke sjerf, er at endene pakkes godt ned i jakke/varmedress. Det er direkte farlig hvis endene på sjerfet er løse, da en kan risikere å henge fast i et tre når man rir i skogen.

Hender – Gode, middels tykke hansker er viktig. Det er en fordel om de er vindtette. Det er viktig at en klarer å bevege hånden godt til tross for hanskens tykkelse. Langrennshansker er gode å ri med, da de ofte har semsket skinn på innsiden, og dermed ligger tøylen godt i hånden. Det finnes også egne ridevotter. 3-fingers hansker fra Hööks anbefales på det sterkeste!

Av gjennomgangen ser vi at prinsippet er lag-på-lag med ull og fleece, og passe på at det blir luft mellom lagene. Bomull anbefales som nevnt ikke, fordi det blir fryktelig kaldt om det blir fuktig. Det er også mulig å kjøpe noen små varmeposer som du kan ha i sko og hansker. Disse knekker du opp rett før ridningen, og de holder ofte varmen i noen timer.

Husk at det viktigste når en skal ri, er å alltid være litt for varm enn litt for kald! Når vi fryser spenner vi musklene, og dette merker hestene. For dem kan dette bety at de skal gå fortere, noe som rytteren ikke alltid setter like stor pris på.